Spår – Ett ”pressmeddelande”

Popnörd bygger på kommunikation och musikaliska samarbeten med andra människor och vill lyfta problematik, upplevelser, erfarenheter och beskrivningar av psykisk ohälsa. Albumet ”Spår” är resultatet av kommunikation, och en stor del av den kommunikationen har skett inom mig själv. Under en lång tid har alldeles för mycket fastnat någonstans inom mig, och en dag i november 2017 kraschade jag rakt in i en hård och kall vägg. Jag har varit på väg tillbaka till arbete, men min kropp har flera gånger sagt stopp, och systemfel i samhället underlättar inte.

När jag blev sjukskriven i november 2017 orkade jag till en början knappt gå ur sängen. Bara tanken på att en dag gå till jobbet igen, eller städa lägenheten, eller att ens komma ut på en promenad någon dag i veckan var utmattande. Efter någon månad insåg jag att jag hade skrivit en hel del i ett gammalt anteckningsblock, och många fraser var metaforer för hur jag har ”lagt locket på” under många år. Orden, metaforerna, blev till dikter som fick toner och blev melodier. Melodierna blev sånger som till slut trängde sig ut och ville att andra människor skulle höra dem. Jag förstod det inte då, men det var skivan ”Spår” som föddes.

Jag vill att det ska finnas en mening med allt, och hittar jag ingen mening så får jag skapa en mening. Därför använder jag Popnörd som en plattform för att försöka nå ut till människor som är eller har varit i liknande situation som mig. Jag känner också att jag har ett ansvar som man att försöka döda de förlegade och tråkiga normer som desperat försöker hålla sig vid liv i ett samhälle som inte behöver dem. För mig är det här ett sätt att vara aktiv som feminist, och inte bara prata om jämlikhet och jämställdhet. Vi män måste förändra, förändras och framförallt uppmuntra varandra till förändring. Vi måste börja med oss själva, ifrågasätta oss själva och våra värderingar och sen får vi se om vi är värda att vara jämställda kvinnan.

Med skivan ”Spår” avslutar Popnörd ett projekt, men hoppas att det ändå är början på något. Hemsidan kommer framöver att fungera mer och mer som en blogg där fakta, statistik, funderingar och uppmuntran till förändring (revolution, någon?) tar plats. Men den här popnörden är deprimerad, tvåbarnsfar och dessutom på väg tillbaka till jobbet i sviterna av utmattning så ha inte för höga krav på mig. Jag försöker att sänka kraven på mig själv, och kommer istället försöka kräva mer av samhället. Inte bara för min egen skull, utan för alla som blir svikna av systemet och ett samhälle som inte ger plats och möjligheter till dem som har behov av stöd.

Kampen har bara börjat. Revolutionen är inte här än.
Tack för att du lyssnar.

/Popnörd

Scroll UpScroll Up